MESTRE = GUÍA

dimecres, 21 d’octubre del 2015

El poder de les xarxes socials

Per ser ciutadà en la societat digital es precisa el desenvolupament de les competències informacionals.


Una de les principals funcions de les xarxes socials es debatre, organitzar en xarxa i mobilitzar-se per defensar causes injustes motivades per protestes, moviments socials, revolucions que neixen en les plataformes socials mitjançant l'ús  dels tecnicismes concrets de cada xarxa com són els hashtags, els tuits, les mencions...

La interconnexió que es genera amb les xarxes socials es enorme i s'ha elaborat una teoria anomenada la teoria dels sis graus de separació, la qual, afirma que qualsevol individu del planeta està connectat a qualsevol altra persona a través de la seva xarxa de coneguts reduïda només a 5 intermediaris. Aquesta teoria va ser exposada per Frigyes Karinthy on cada individu coneix de mitja 100 persones i si aquestes es relacionen amb unes altres 100 persones, el missatge transmès pot arribar a 10000 persones. Milgram (1967) ho va desenvolupar mitjancçant un experiment amb cartes i posteriorment Duncan Wats ho va portar a terme utilitzant el correu electrònic.





Dintre de la influència de les xarxes socials, James Fowler diferencia dos conceptes clau: connexió com a forma d'estructuració en el qual ensmovem, és a dir, a qui coneixem i a qui coneixen aquells que coneixem i, per altra banda, també estem afectats per tota aquella informació que es comparteix a les xarxes denominat contagi, ja que, es poden transmetre moltes actituds i on se'ns obre un nou món ple de possibilitats per crear i innovar.

Amb això, ens adonem que hem passat d'una societat individualitzada a una societat grupal i connectada sense limitació geogràfica i que disposem de molta informació al nostre abast amb la qual podem compartir les nostres inquietuds.




  • Twitter
Hem creat un hashtag #adxarxes2016 per publicar via twitter conceptes relacionats amb les TIC i la influència que aquestes tenen a l'educació. És una forma d'intercanviar i buscar informació sobre aspectes d'aquest tema i compartir-los en aquesta xarxa social i comprovar quina repercussió té aquest tema.



  • Aplicacions per a xarxes: Hootsuite.

A classe ens hem donat d'alta a la plataforma hootsuite la funció de la qual és gestionar des d'una mateixa pàgina web diferents xarxes socials i poder, a més a més programar missatges per publicar-los en aquestes xarxes a qualsevol hora del dia. Pots distribuir cada columna amb una xarxa social diferent.











                                             


                                       Hootsuite Instagram




24 hores a la xarxa: YOUTUBE


Per treballar com ens afecten les xarxes socials i veure fins a quin punt estem socialitzats mitjançant les plataformes per compartir continguts de qualsevol tipus, hem realitzat per grups la història i el modus operandi d'una xarxa social en concret. A nosaltres ens va tocar Youtube i us adjunto aquí l'enllaç d'slideshare perquè ho pogueu vislumbrar.



Referències bibliogràfiques

Vialfa, C. (Septiembre de 2015): Cómo utilizar Twitter. [Missatge en un blog]. Recuperat de: http://es.ccm.net/faq/3167-como-utilizar-twitter#

Castells, Manuel. El poder de les xarxes socials. [En línia]. LaVanguardia dossier nº 50. (consulta: 8 d'octubre de 2015). Disponible a: http://www.cetr.net/ca/articles/societat_en_canvi/el_poder_de_les_xarxes

Balagué, F. (17 de desembre de 2009): La teoria dels sis graus de separació i els viatges. [Missatge en un blog]. Recuperat de: http://www.rutabaobab.com/2009/12/la-teoria-dels-6-graus-de-separacio-i-els-viatges/












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada