MESTRE = GUÍA

dijous, 22 d’octubre del 2015

PLE: creació d'espais personals d'aprenentatge i de vida

La persona que aprèn a utilitzar aquest mètode passa a ser el protagonista d'aquest procés d'aprenentatge i arriba a fixar-se uns objectius concrets basats en els seus propis interessos.


Aquest concepte que tan de pes està agafant amb l'entrada de les teconologies de la comunicació i de la informació a la vida, es podria definir com el conjunt d'idees, serveis, relacions, connexions i interaccions que es fan servir diariament i que afavoreixen el propi aprenentatge d'una manera més autònoma gràcies a la gestió d'eines de creació de continguts, emmagatzematge i difusió d'artefactes digitals dintre del món de les TIC. 

Aquest aprenentatge assimilat es converteix en coneixement i d'aquesta manera les persones prenen per si mateixes el control i la gestió del seu propi aprenentatge. El PLE inclou tant els contextos d'aprenentatge formal i no formal.

Segons Jordi Adell el PLE té 3 característiques essencials:
  1. Et fixes els teus propis objectius.
  2. No hi ha estructura formal, és a dir, no existeix cap títol ni avaluació.
  3. S'aprofiten al màxim les eines que Internet ens ofereix (gratuïtes i obertes a tothom).

Aplicació en l'Educació


És important, doncs, tenir a l'abast i saber utilitzar els recursos que Internet ens ofereix per saber gestionar el nostre coneixement i aprofundir més en aquest. D'aquesta manera es milloren les possibilitats d'aprenentatge i s'amplien els recursos que utilitzem com a suport, i per altra banda, ens acostem a la realitat de l'ús de les TIC al nostre alumnat.








He dividit el meu Personal Learning Environment en quatre apartats:
  1. Cercar: a partir d'aquestes eines, busco informació i la contrasto per tal de comprovar la seva fiabilitat.
  2. Organitzar: Són eines que utilitzo per ordenar i classificar la informació.
  3. Crear: a partir d'aquesta informació trobada i analitzada, creo i modifico aquests coneixements per  tal d'introduir la meva personalitat.
  4. Compartir: per útlim, per donar a conèixer la meva creació a la resta de la societat, utilitzo les xarxes socials per difundir aquesta informació i que la puguin utilitzar altres usuaris.
I com a sistematització del meu Personal Learning Environment, us deixo el recurs del symbaloo amb les dues webmixs creades:

Referències bibliogràfiques:

Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Entorn Personal d'Aprenentatge- EP d'A (Personal Learning Environment-PLE). [En línia]. [consulta: 15 d'octubre de 2014]. Disponible a: https://sites.google.com/a/xtec.cat/epa-ple/conceptes-clau/ple

Educació Fundació Telefònica. (28 de desembre de 2012): Entrevista George Siemens. [Arxiu de video]. Recuperat de: https://www.youtube.com/watch?v=V3LUFOjR17M&feature=youtu.be

Xarxa d'Innovació Educativa Viladecans. (10 d'abril de 2014): Els PLE: entorns personals d'aprenentatge. [Missatge en un blog]. Recuperat de: http://xieviladecans.cat/2014/02/els-ple-espais-personals-daprenentatge/








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada