MESTRE = GUÍA

dimecres, 7 d’octubre del 2015

Accés a les noves tecnologies en l'àmbit educatiu

Els mestres s'han d'actualitzar i han d'estar al dia en la demanda de les competències tecnològiques que requereixen els alumnes que viuen envoltats en una societat cada vegada més digital i on tenen a l'abast molta informació. El gran repte dels mestres és saber gestionar tot aquest paquet de dades amb informació i mostrar les eines adïents per tal que els alumnes convisquin amb aquesta tecnologia que està a l'ordre del dia i siguin conscients de com ens influeix en el nostre dia a dia sense deixar de banda el món físic.


El professorat, per tant, ha d'assumir una responsabilitat a l'hora d'incorporar les TIC a l'aula  que podríem dir que són: no temer a la experimentació, tenir voluntat de canvi i mostrar interés per formar-se o autoformar-se per ser competent en la seva tasca d'oferir aquesta tecnologia als seus alumnes; i educar en l'ús de les noves tecnologies s'ha d'aplicar des de les bases de l'educació i anar incidint en tots els aspectes de les TIC perquè els alumnes incorporin aquest nou coneixement per tal que quan arribin a la seva etapa adulta siguin capaços de gestionar aquests recursos. 

S'ha de tenir en compte ,sobretot, que si volem implantar nous accessoris a la classe relacionats amb les TIC han de tenir un ús associat al concepte del model educatiu descrit en el curriculum escolar i tampoc ens podem permetre llicències, però en l'etapa infantil podem tenir un cert marge a l'hora de dissenyar activitats que incloguin l'ús d'aquests recursos.






Així doncs, les TIC ens donen una oportunitat de poder d'informació i d'autonomia ,ja que, permeten la interacció amb el món digital deixant la nostra petjada en aquesta societat interconnectada, i són recursos que com molt bé diu Bartolomé Pina (2013) canvien la nostra forma de comunicar-nos i al mateix temps s'han creat per canviar i optimitzar aquesta relació amb l'entorn, la persona, la informació, etc.

En definitiva, davant nostre com a professionals ens trobarem amb alumnes que pertanyen a la generació Z, denominats així perquè són nadius digitals, és a dir, des del seu naixement han estat en contacte directe amb l'ús de les tecnologies i com tot té els seus avantatges i inconvenients que hem de saber equilibrar com a mestres i donar suport als nostres alumnes.


                                           TIC versus books

Referències bibliogràfiques

Aula Planeta (14 d'abril de 2014): Cuaderno de estudio aulaPlaneta: el primer libro de texto totalmente digital. [Arxiu de video]. Recuperat de: https://www.youtube.com/watch?v=cs9ltzPzuhk

Bartolomé, A y Grané, M. (2013). Interrogantes educativos desde la sociedad del conocimiento. En Aloma. Revista de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport 31 (1). pp. 73-82.

Fernández, M. (28 de maig de 2014): ¿Una generación echada a perder? [Missatge en un blog]. Recuperat de: http://blog.enguita.info/2014/05/una-generacion-escolar-echada-perder.html

Fernández, M. (21 de setembre de 2015): Los dichosos cacharritos y la OCDE. [Missatge en un blog]. Recuperat de: http://www.blogcanaleducacion.es/los-dichosos-cacharritos-y-la-ocde/


1 comentari:

  1. Hola Monica, em sembla molt interessant el teu bloc. A més a més, he vist que ja has fet l'article i que ja tens el bloc dissenyat (fons, alguna imatge...). T'animo a que el continuïs enriquint, un petó :)

    ResponElimina